2007. február 15., csütörtök

Rodney King és az angyalpor

Rodney King
(c) http://www.nndb.com/people/595/000025520/


Az angyalpor – fenilciklidin – PCP – fenciklidin

Az angyalpor egy disszociatív drog, ami azt jelenti, hogy tompítja az agy tudati részeit, különösen az érzékleteket. Álomszerű hallucinációkat okoz. Korábban fájdalomcsillapítónak használták. A drog neve általában angel dust, azaz angyalpor, ami megegyezik a Faith No More zenekar 1992-es LP-jének címével.

1950-ben az amerikai Parke-Davis gyógyszergyár fejlesztette ki. Hasonló hatása van a ketaminnak is. A drog hatása egy órán keresztül nagyon intenzív, de csak egy hét múlva ürül ki teljesen a szervezetből. Az I. világháborúban még általános fájdalomcsillapításra használták, aztán a szélsőséges mellékhatások miatt elvetették.

Por és folyékony formában kerül forgalomba. A folyékony halmazállapotú drogot marihuánára, mentára, oregánóra vagy gyömbérlevélre permetezik, és leszívják. A port inhalálják. A tiszta PCP fimon fehér por. Mivel a szer illegális (Magyarországon is a pszichotróp anyagokról, Bécsben az 1971. évi február hó 21. napján aláírt egyezmény kihirdetéséről szóló 1979. évi 25. törvényerejű rendelet értelmében 1979. október 17.-től) mindenféle színű porként felbukkanhat.

Intoxikációs tünetei az alábbiak szerint foglalhatók össze:

- társas távolságérzés

- társas elidegenedés

- némaság, lassú beszéd, koordinációs nehézség

- legyőzhetetlenség érzése

- üres tekintet, önkéntelen szemmozgások (nystagmus), hasmenés

- bizarr, és szélsőségesen valódinak tűnő hallucinációk

Nagy adag esetén a vérnyomás, a pulzus, a légzésszám megemelkedik, hányinger, szédülés, (nystagmus) léphet fel.

Kriminológia-történet vonatkozás

A többször ittas járművezetését, rablásért, családon belüli erőszakért, fegyvertartásért elítélt Rodney King taxisofőrt 1991. március 3-án a Los Angeles-i rendőrség (LAPD) 13 kilométeren keresztül üldözte, miközben King 160 km/órás sebességgel haladt. Amikor sikerült megállásra kényszeríteni, a rendőrök Kinget brutálisan elverték. Az esetet nyilvános kamerák rögzítették. A rendőrök azt állították, hogy az a gyanú merült fel, hogy King PCP-t fogyasztott. Két alkalommal használták a taser kényszerítő eszközt (elektrosokk bőrre), gumibottal verték a taxisofőrt, rugdosták, és amikor fel akart állni, visszalökték a földre. Összesen négy rendőr intézkedett Rodney King ellen, közülük három fehérbőrű, egy pedig latin volt. Azt állították, hogy King nem reagált a taserre, nem érzett fájdalmat, fel akart állni, és azért gondolták úgy, hogy PCP-t fogyasztott. Az eset bejárta a világsajtót, és a Los Angeles-i hatóságok kénytelenek voltak vádat emelni a rendőrök ellen, akiket a többségi fehérbőrűekből álló esküdtszék felmentett 1992. április 29-én.

A végzés következtében Los Angelesben lázadás tört ki, ami 55 halottal, 2383 sebesülttel, 1 milliárd dollár anyagi kárral, több mint 7000 leadott lövéssel és 3100 üzlet kiégésével járt. A válsághelyzetet a Nemzeti Gárda és Haditengerészet bevonásával lehetett csak megoldani. A lázadás négy napig tartott.

A lázadás vége felé Rodley King a zavargók intézett egy beszédet: „People, I just want to say, you know, can we all get along?”, azaz: „Emberek, csak annyit akartam mondani, tudjátok, jó lesz ez így mindannyiunknak?”

Az esethez hozzá tartozik, hogy a Public Enemy hiphop zenekar 1990 március 20-án jelentette meg a Fear of a Black Planet c. albumát, amelyen a Burn Hollywood Burn c. számban Chuck D. szájából elhangzik az azóta szállóigévé vált frázis: „I smell a riot goin’ on.”, azaz: „Érzem a lázadás szagát.”

Nézzük át ehhez az első évfolyam második félévének anyagából a kábítószerek kontextuális megközelítése, a chicagói devianciaelméletek, a második évfolyam első félévének legitim devianciakezelés, valamint a harmadik évfolyam második félévének börtönlázadásokról szóló két fejezetét. (http://bvpszichologia.blogspot.com/)

Nincsenek megjegyzések: