2009. május 6., szerda

Gyakori szimbólum a börtönben: a pillangó


Él egy legenda a magyar a börtönvilágban egy egykori fogvatartottról, akinek a neve Pillangó volt. Én magam még találkoztam is vele a börtönben, olyan 91-92 tajékán, akkoriban már a teljes arcfelülete össze volt tetoválva, egy paxtoll betét volt az orrában, és az egyébként szőke szakállát kékre festette. A Gyűjtő Jobb Csillagban volt, az első emeleten. Pár évvel később, hallottam, hogy meghalt. Az a hír járta, hogy a Dunában találták meg a holttestét. Az a hír is kering róla, hogy amikor nem volt börtönben, rock, punk és hasonló fesztiválok rendszeres látogatója, amolyan utolsó igazi "csöves".
A nyolcvanas évek csövesvilágával az egykori, egyébként rendkívül alapos, és sokrétű TBZ kutatás foglalkozott anno. Pillangó önmaga is mondta, hogy a nevét a filmbéli Pillangó ihlette, aki szintén rab, és szintén egy valós személy volt. Sajnos a magyar valóság nem olyan, mint a francia: a mi Pillangónk arról híresült el, hogy a börtönben feltalálta az önkielégítő gépet, egyfajta mesterséges vaginát; továbbá arról, hogy milyen mértékben károsítja magát. Legendák szólnak szintén arról, hogy ivott, szipuzott, nyugtatózott.
A pillangó szimbólum jelentése egyébként sokrétű: átalakulás (hernyó-báb-lepke), szépség, szabadság, egy új világ felfedezése, tánc, személyiségváltozás, türelem stb. Egyes indián törzsek úgy gondolják, hogy a pillangókban a halottak lelke van. Más törzsek szerint csapdába zárt lelkek hordozói a pillangók.
Talán a legérdekesebb az, hogy a görögül a pillangó psyché-t jelent, azaz lelket, és ilyen szempontból a pszichológia maga is erélyesen kötődik a pillangó szó jelentéséhez. A görögök szerint a pillangó nyugtalanul repül, virágról, virágra, mintha nem tudná magát elkötelezni, habzsol. Szintén a görögök szerint, a pillangó a tisztaság és a természetesség jelképe.
Érdemes megemlíteni, hogy a pszichológia a szemek szimbolikájáról a leggyakrabban azt tartja, hogy a rajzoló vádol, számon kér, gátol vagy éppen ellenkezőleg: önmagát ellenőrzi, bűntudattal küzd. Aki egy kicsit is járatos a rabok világában, tudhatja, hogy a bűntudat jelen van a családdal, az asszonnyal kapcsolatban legalább, míg a vád és a számonkérés a társadalom felé irányul. A fenti kép színvilága a pillangó jelentéseit festi alá: kapkodás, szépség, telhetetlenség, átalakulás. A szemek kidolgozottsága viszont önkényt, de legalább elfojtott maszkulinitást jelent.

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Hello,

nemrég találtam a blogra, nagyon jó, de sajnos a tördelések hiánya miatt nagyon nehezen tekinthető át, baromi sokáig tart, amíg betölt(holott igen csak jó netkapcsolatom van).

Van remény, hogy ezen változtatsz? Mert bármennyire is érdekel a téma, szinte képtelenség így érdemben olvasni. Azt hiszem, ezzel nem egyedül vagyok így.

További eredményes munkát kívánok!

Gergely Fliegauf írta...

Kedves Péter!

Hm köszönöm az észrevételt, teljesen jogos. Nem vagyok netguru sajnos, és a tördeléshez sem értek. Tudsz valami segítséget?

Gergő

pszichokata írta...

Meglepődtem, hogy Pillangóról olvastam ennyi idő után. Eredetileg Felesleges Pillangónak nevezte magát.Bár nagyon sok évet töltött börtönben, megmaradt hippi-punk léleknek. Érdekes személyiség volt, szerepelt filmben, énekelt a Sziámiban, könyvet írt a tetoválásokról és eladta a bőrét egy fotóriporternek, aki a halála után felhasználhatta volna, ha nem úgy hal meg, ahogy. Belefulladt a Dunába, kicsit cinikus vagyok, mert nagyon jó úszó volt.
Nagyon értelmes, intelligens alaptermészete volt, a külvilág felé azonban mindig leplezte, "álarcot" viselt.
Örülök, hogy említetted a blogodban, sok kellemes emlékem előjőtt, köszi:)

Unknown írta...

Kedves Gergő,

én a blog.hu-n vezetek blogot, ott úgy működik, hogy a posztszerkesztőben a "Forráskód" résznél kell beírni a egy kódot, amit most csak így tudok, minden részét szünettel elválasztva, idézőjelben, különben nem engedi elküldeni az üzenetet"< ! - - m o r e - - >" kódot oda, ahonnan tördelnénk a bejegyzést.

De ha írsz a supportnak, készséggel válaszolnak ez ügyben, kétlem, hogy a fentieknél bonyolultabb lenne :)

Gergely Fliegauf írta...

Kedves pszichokata,

nagyon köszönöm a megjegyzését, ha esetleg még egyszer erre jár, kérem, keressen meg a calabashhead@freemail.hu e-mail címen. Azt hiszem, hogy sok érdekes dologról tudnánk eszmét cserélni. Sokáig gondolkodtam, hogy írjak-e Önnek, de aztán arra jutottam, hogy érdemes.

Tisztelettel:

Fliegauf Gergely
a "börtönblog" írója