2009. január 1., csütörtök

Cseh börtönrajz

Ezt a képet egy olyan körleten fotóztam le, ahol olyan fogvatartottak tartózkodtak, akiknek nagyon hosszú vagy életfogytig tartó ítélete volt, és a szabadulásuk előtt két évet töltöttek el egy úgynevezett átmeneti részlegen.
Ezen a részlegen jelenleg a legtöbb fogvatartott emberölésért vagy szexuális bűncselekmény miatt tölti a büntetését. A fenti kép rendkívül akkurátus, és lehetséges, hogy másolt kép. A portrén szereplő nő arca sokat mondhat az értő szem számára.
Az arckifejezés, hidegen nyugodt, szinte agresszív, míg a kép színeinek tónusa mégiscsak melegséget áraszt. A véleményem szerint ez is arra bizonyíték, hogy a fogvatartottak mindenképpen valamilyen más személyiséget akarnak magukban kialakítani, mint amilyenek valójában. Ebben az esetben: nyugalmat és erőt sugároznak magukból, ugyanakkor érzelmes lelkületűek.
A fenti hipotézis azért is érdekes lehet, mert Csehországban a közelmúltban még gyakorlat volt a szexuális bűnelkövetők sebészeti és/vagy kémiai kasztrációja. Egy ilyen eljeráson túlesett fogvatartott nem akar szabadulni a börtönből, és pszichológiai okokból semmilyen jövőképe nincsen.

Nincsenek megjegyzések: