2008. október 18., szombat

Börtönrajzok az egykori Kultiplexben - így is lehet

Fiáth Titanilla gyűjtéséből származnak a fenti rajzok, amikor a baracskai börtönben dolgozott, a kábítószer-perevenciós részlegen lévő fogvatartottakkal. A matricákat Titanilla és a street art művész Stark Attila ragasztották ki az egykori Kultiplexben valamelyest közelebb hozva ezzel a rabok világát a budapesti fiatalok egyik közkedvelt szórakozóhelyéhez. Szinte minden képet a fogvatartottak készítettek.
Érdemes megnézni az I.R.N.I. feliratú képecskét, ami talán azt fejezi ki, hogy a fogvatartottakat az írástudatlanság juttathatta a börtönbe, mert az iskolarendszerből kimaradtak, és egyre jobban marginalizálódtak. Az írás megtanulásával viszont magukra veszik a világ terheit (mint Jézus feje felett az I.N.R.I. felirat a keresztfán).
Ugyanilyen kettős értelmű felirat az ÜLTESS! is, ami a virágültetést mint szép gesztust is jelentheti, de azt is, hogy nagyon egyszerű a "megtévedt" embereket csak úgy leültetni a börtönbe, és utána rájuk sem bagózni, hanem hagyni őket akár napi 23 órán át a zárkájukban. A rabok is érzik tehát, hogy mekkora szerepe van a társadalmi reintegrációban a foglalkoztatásuknak. Milyen egyszerű lenne a két jelentést összevonni, és a leültetést úgy értelmezni, hogy a rabokat a börtön kedvező talajába elültetjük, és szép virág lesz belőlük. Sajnos tudjuk, hogy ez nem így van, hiszen gyakran maga a társadalom sem fogadja be a börtönviselt embereket.
Az Only God Can Judge Me felirat azt jelenti, hogy a bíróság nem veheti el az ember méltóságát az ítéletével, és a rabok nem lehetnek a börtönök áldozatai csak azért, hogy az önmagukat bűntelennek érző "nagykutyák" lelkiismerete megnyugodjon.
Természetesen a fenti rajzokat én értelmeztem, nem a fogvatartottak, lehet azokat ezer más módon magyarázni, és erre talán az alkotók maguk lennének a legalkalmasabbak.