2008. augusztus 4., hétfő

Gyűlnek a börtönbeli falfirkák

Egy magyar börtönben készült falfirka. "Kasu Nyaki Mulas Jó..." - kezdődik az üzenet, amiben a fogvatartott az egyik testvérének üzen a szállító zárka ajtajának falán, leírja a "bebukás" és a szabadulás dátumát. A testvér fogalma a börtönben, és általában a bűnözői körökben jóval tágabb, mint a többségi társadalomban.
Egy magyar börtönben készült, a hallgatóim által fényképezett, önmagáért beszélő falfirka. A fogvatartott nem adja fel, bármilyen elkeseredett a helyzete a börtönben; legalábbis ezt kívánja kommunikálni a falfirka által.

Török nemzetiségű fogvatartottak falfirkája egy német börtönben. A fogvatartottak vélhetően másod- vagy harmadgenerációs bevándorlók, mert német nyelven írtak az egyik befogadó zárka ajtajára. Az Essen-Schonnekbeck felirat egy helységnévre utal, ahonnan a fogvatartottak származnak, és a zárka ajtaján egymásnak üzennek.
Tudományos kutatásomhoz és cikkemhez továbbra is gyűjtöm a börtönökbeli falfirkákat, és egyre több fénykép van már a birtokomban. A börtönbeli falfirka - mint minden egyéb falfirka - elsősorban üzenet, kommunikáció, amit elemezni lehet, és legalább olyan egyedi jellegzetességekkel bír, mint a közösségi mellékhelyiségekben található felfirkák.
Korábban erről a témáról: letölt

Nincsenek megjegyzések: