2009. április 28., kedd

A börtön vajon mi? - Si vis pacem, para bellum


Gondoljunk arra, hogy az elmúlt időkben mennyire visszataszítónak éreztük a falakra írt politikai szlogeneket, amik rémesen egypólusúak voltak; és talán gondoljunk arra, hogy manapság az óriásplakátok világa nem ugyanezt közvetíti-e nekünk. A "fogyassz!", "vásárolj!", "költs!" jellegű felszólítások a rengeteg százalék jel mellett, amik a kedvezményeket jelentik, éppen úgy behatárolnak minket, mint például az "éljen április 4, hazánk felszabadulásának ünnepe!" feliratok huszon évvel ezelőtt. A változás lassan zajlik, alig vesszük észre.
Gondoljunk arra, hogy a fenti kép egy börtönben készült, és talán a legfontosabb üzenet a rabok számára. "Itt gyúrni kell, különben nem lehetsz menő. Ha nem vagy menő, csicska vagy. Ha csicska vagy, senki vagy, halott vagy." Mintha egy amerikai hip-hop sztár dalszövegét olvasnánk. Érti ezt valaki kint a társadalomban? Vevő erre valaki? Hall minket valaki?
Az inkapacitáció tétlenségre kárhoztatást jelent, bármilyen értelemben. Aki tétlen, az ki van kapcsolva, az nem számít, az nem részese a társadalmi gépezetnek. Mit tud tenni a tétlen ember? Felkészül arra a napra, amikor nem lesz tétlen, amikor szabadulni fog.
Si vis pacem, para bellum, azaz, ha békét akarsz, készülj fel a háborúra. A börtönben ez a békés mentalitás nem más, mint a gyúrás.

Nincsenek megjegyzések: