2008. május 17., szombat

Zimbardo a Pro 7 műsorán

Klasszikus kép a kísérletből


2008. május 16-án Philip Zimbardo szerepelt a német Pro 7 Gelileo Mystery című televízió műsorában, ahol azt mondta, hogy az ember személyisége bizonyos helyzetekben megváltozik. Ezekben a szituációkban a gonoszságot elkövető személyek az áldozataikat nem embernek, hanem akár "csótányoknak" is tarthatják. A német nyelvű tévéműsorban részletesen megismételték a Milgram kísérletet, bár néhány lényeges elemen módosítottak. Aiman Abdallah műsorvezető showjában nem mutatott jól Zimbardo prsofesszor, ennek ellenére a Stanfordi börtönkísérletről egészen illusztratív anyagot állítottak össze.
A műsor rövid összefoglalója letölthető a Pro 7 oldaláról innen: letölt.
A műsorban egy fiatal ápolónő "Dr. Schütz" pszichológus parancsának ellenállt, és azt mondta, hogy "Ön bizonyára rossz vizsgálati személyt választott ki, de nekem megvan a magam választásom". Ez azután hangzott el, hogy az ápolónő nem volt hajlandó több áramütést adni a milgrami kísérlet színészének, és "Dr. Schütz" azt mondta neki, hogy folytatnia kell a kísérletet, mert nincs másik választása. Aiman Abdallah szerint a fiatal ápolónő képes volt leküzdeni magában a gonoszt, és nem engedelmeskedett az autoritásnak.
Milgram kísérlete valójában a Stanfordi börtönkísérlet előtt zajlott Amerikában, de az eredmények, úgy látszik, fél évszázad óta változatlanok: egyes emberek képesek elmenni a végletekig. A 2008-as német szimulációban egy 21 éves, tanárnak készülő diák egymás után négyszer is kiadta a 450 voltos áramütést a beépített személynek.
Zimbardo kísérlete 1971-ben eredetileg is arra keresett választ, hogy ez miért lehetséges.
Bővebb anyag: letölt

Nincsenek megjegyzések: