2008. szeptember 24., szerda

Tököli hiénák


Ez a fába vésett felirat az egyik magyar bv. intézet szállítózárkájában készült, és egy börtönbeli csoportosulásra utal. Tökölön működik a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete, ahol talán jellemzőbbnek mondható a fogvatartottak közötti bullying, azaz kortárs-erőszak.
A képen a kutyafej mellett látható egy 10-es szám, valamint egy nap jel. Ez azt jelenti, hogy a fogvatartott tíz nap múlva szabadul. Nagyon jellemző, kisebb falfirka volt ez az egykori sorkatonák körében is, akik "vágták a centit", azaz számolták, hogy hány napjuk van még a leszerelésig. Az egykori sorkatonák szintén vésték és firkálták a számokat, illetve a nap szimbólumot téglába, fába, vasba.
A vésett falfirka elkészítése időigényes, és feltételezi, hogy a készítő hosszú ideig egyedül van. A képen látható falfirka legyártása olyan sok időt vett igénybe, hogy felmerülhet a kérdés, hogy a személyzet ellenőrizte-e a fogvatartottat a zárkában tartózkodása során. A véséshez ugyanis olyan szerszám kellett (kés, kiélezett kanálnyél, csavarhúzó stb.), ami tiltott tárgy a bv-ben, mert veszélyes.
Magyarázatként mindenképpen hozzá kell fűzni, hogy a jelenlegi magyar börtönökben egy körletfelügyelőnek rendkívül sok dolga van, és a személyzet leterhelt. Valamint fontos az is, hogy az ilyen típusú firkák a világ minden börtönében előfordulnak, azaz valahogyan a börtön rendszerének a részei, mint azt a blog korábbi bejegyzéseiben is lehet látni.
Szociológiai nyelven úgy lehetne a börtönrajzok problémáját minősíteni, hogy ezek a jelenségek önálló, önfenntartó struktúrák, amelyek nagyon makacs módon ellenállnak a börtönszervezet minden változtatási kísérletének, azaz egy olyan funkciót töltenek be, ami az egész rendszer túléléshez szükséges.
Az pedig, hogy milyen egy börtön, elsősorban a társadalmon múlik, nem pedig a rabokon és a börtönőrökön. Ez a börtön nagyítófunkciója, bármennnyire kényes és kényelmetlen is, a börtönökben felbukkanó problémák a társadalmi problémák melegágyai és lenyomatai. Sok helyen, sokak - én is - leírták már, hogy egy ország börtönrendszerének tanulmányozása diagnosztikus képet adhat az adott ország egész társadalmáról.

Nincsenek megjegyzések: